lauantai 25. joulukuuta 2010

Jouluaaton kakut


















Tässä lupaamani kakkukuvat ystävilleni matkanneista kakuista. Molemmat samalla täytteellä; hieman jouluista, mutta herkullista. Hieman helpommalla pääsin, kun molemmissa oli sama sisus ja perusidea - valkoista ja punaista. Toiseen kakkuun tein koristeen edellisenä iltana ja toisen koristelu oli ihan auki vielä jouluaamuna. Se sai koristeet sitten sen mukaan, että kuorrutettessa vaahtokarkkimassa/sokerimassasekoitus lähti repeämään yläreunasta. Joten koristelulla hieman peiteltiin jälkiä ja siitä se idea sitten lähti. Lopputulos oli tämä..


Toinen kakku meni lapsiperheeseen, joten päätin sitten laittaa koristeen myös sen mukaiseksi, että pienin juhlija tykkäisi siitä kanssa.

Pukki ja Petteri
Kakut tein seuraavasti:

3 munan kakkupohjat
kostutus Sprite
välissä sipaisu karpalomarmeladia
täyte kinuskimousse
kuorrutteen alla voikreemi
kuorrute sokeri/vaahtokarkkimassaa
koristeet niitä samaisia ja pikeeriä

HYVIÄ JOULUN PYHIÄ!

keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Voi liikutus ja onnenkyyneleet

Ensinnäkin haluan kiittää teitä kaikkia, jotka käytte täällä vierailulla.
Kiitos kommentoijille. Kiitos kaikille kannustavista kommenteista niin blogissa kuin sen ulkopuolellakin.

Blogi ei vielä hiljene täysin, sillä huomenna on kaksi pientä kakkua valmistumassa ystävien joulupöytiin. Päivitän ne jossakin välissä, kun kinkut ja laatikot on syöty ja paketit avattu. Siinä vaiheessa, kun pienet tontut on menneet nukkumaan ja me vanhemmat voimme lämmittää lasillisen glögiä ja istua sohvalle ynnäämän joulun saldon :)

Sitten erityiskiitos, johon otsikkokin viittaa.. sain eilen postitse (oikean postin kautta!=parhautta) yllättävän ja erityisen joulukortin, joka sai liikutusen kyyneleet silmiin.
Viime SLY-kieroksella sain kesken leikin itselleni uuden salaisen ystävän ja millaisen ystävän! Ystäväni on nykyisin blogin taattu ja luotettava kommentoija, hän muistaa kauniilla sanoillaan ja nyt tämä joulukortti..
Iso ja lämmin kiitos siis sinulle nami-hiiri kuluneesta vuodesta, kommenteista ja kortista, joka sai hymyn huulille ja kyyneleet silmiin.. pelkästä onnesta.

Olen onnellinen, että ikinä aloitin tämän blogin. Vuoden saldo oli parempi kuin olisin ikinä voinut toivoa! Tutustuin tätä kautta uusiin ihmisiin, tapasin henkilökohtaisestikin yhden (monalisa), josta tuli rakkaimpia ystäviä. Löysin uudestaan kaksi vanhaa ystävää(kalamuija & lappilifestyle ja Katzu), joihin en juurikaan ole aikoihin pitänyt yhteyttä vuosien varrella.

Oikein hyvää, lämpöistä ja maistuvaa Joulua ja uutta vuotta!
Palataan asiaan vuonna 2011!

Vuoden kuvasaldoa rakkaimmistani:

tiistai 21. joulukuuta 2010

SLY 13 joulukuun paketti

Eilen illalla kipaisin postiin ennen nukkumaanmenoa hakemaan omaa pakettiani, joka piristi juuri oikeaan aikaan! Loistava ajoitus ystäväiseni :)
Täällä ei juurikaan olla nukuttu kolmeen yöhön Maxin puhkeavien hampaiden vuoksi, olettaisin. Viime yönä lapset nukkuivat molemmat meidän sängyssä mieheni kanssa ja minä evakossa Vannin sängyssä. Mieheni on niin hyvä nukkuja, että pystyy nukkumaan vaikka yksi potkii kylkeen ja toinen mätkäisee käden naamalle vähintään 10 kertaa yössä. Kahden nukkumattoman yön jälkeen oli pakko saada itse hieman nukuttua.
Max on sellainen kaikki nyt heti lapsi ja on koko päivän syliin ripustautuneena hampaiden vaivatessa.

Yöllä siis Vannin sänkyyn siirtyessäni otin oman pienen hetkeni ja avasin postista hakemani paketin. Joulu tuli ajoissa. Paketin resepti oli todella mieluinen ja ajattelinkin sen heti tänään tehdä. Kiitos siitä SLYni!

Kuukauden teemahan oli kahvipöydän suolaiset ja oma pakettini oli seuraavanlainen:


piirakkavuoka
paketti mummon muusia piirakkapohjaan (nämä pohjat ovat parhaita!)
prk aurinkokuivattuja tomaatteja (näitä lisään joka paikkaan, salaattiin, pastaan jne. nam!)
jouluista suklaata koko perheelle (ei kai tarvitse sanoa, että nappiin meni!)
mukava joulukortti terveisineen
SLYni lempiohje suolaiseen piirakkaan


ISO kiitos kivasta paketista. Rauhaisaa ja lämmintä Joulua!
Ensi kuussa onkin sitten suuren paljastuksen aika ;)

perjantai 17. joulukuuta 2010

Alexandran Niisku & Nipsu-kakku























Suloinen pieni Alexandra-neiti juhlistaa syntymäpäiväänsä tänään. Päivänsankarin suosikit ovat muumit ja erityisesti Niisku sekä Nipsu. Selkeää siis oli, että suosikkihahmot koristavat kakkua pienen neidin iloksi.
Äiti taasen oli ihastunut valkoiseen kakkuun ja yritin toteuttaa mahdollisimman monta ajatusta, joita vahdetiin tässä ennen juhlapäivää.

Täytyy kyllä nostaa hattua neidin äidille, joka on aika supermama! Itsestä ei varmaan olisi ollut järjestämään isoja synttäreitä heti viikon päästä isosta muutosta :) Mutta uskomattoman hienosti Niina sen selvitti.
Toivottavasti kakku helpotti edes hieman työjuhdan taakkaa ;) Ja toivottavasti olette jo asettuneet kodiksi ja suurimmat muuttolaatikkopaljoudet on jo purettu.

Mietin laittavani kakun päälle vaaleanpunaisia (marenki)pilvihattaroita, joiden päällä Niisku ja Nipsu olisivat istuskelleet. Ihan niin kuin ne, joita taikurin hatusta tuli, mutta en ollut yhtään tyytyväinen lopputulokseen, joten plan B käyttöön.




Alexandran kakku:
3+4 munan pohjat
kostutus Sprite
välissä sipaisu vadelmamarmeladia
täytteet vadelmamousse sekä valkosuklaa/nougat
vaahtokarkki/sokerimassakuorrutteen alla sokerikreemi
koristeet vaahtokarkki ja sokerimassaa


VALTAISAT ONNITTELUT ALEXANDRALLE 2V. JOHDOSTA.

sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Vanessan IHAA-kakku


















Tyttäreni kaima "pikku-Vanessa" juhlisti tänään synttäreitään. Oikeana syntymäpäivänä päivänsankari oli karussa etelän lämmössä, joten ystävät ja sukulaiset juhlistivat neitiä jälkikäteen tänään.

Pienen neidin suuri ihastus on Ihaa-aasi ja oli jo pitkän aikaa selvää mikä kakun pääkoristeen tulee olla. Muu koristelu olikin sitten hieman auki, mutta koska maa on niin kauniisti valkoisena ja joulukin lähestyy pikavauhtia, niin pakkohan kakunkin oli sopia ajan henkeen.

Valokuvaajallani oli ilmeisesti ajatus hieman hukassa, sillä yhtään ei löytynyt kamerasta sellaista kuvaa, jossa kakku olisi kuvattu silmän tasolta ja edestä ;) Mutta ehkäpä näistä kuitenkin idea tulee selville.


Talvinen Ihaa-kakku oli siis kaksi kerroksinen ja ylemmän pienen kakun päällä Ihaa miettii, että uskaltautuuko laskemaan mäkeä alas :)

Vanessan kakku koostui näin:
2 + 8 munan pohjat
kostutus Sprite
välissä mansikkahilloa
täyte mansikkamousse (äidin ja rakkaan ystävän suosikki)
voikreemi kuorrutteen välissä
kuorrutettu sokeri/vaahtokarkkimassan sekoituksella
koristeet samaista ja lisäksi mukana pikeeriä, koristerakeita, helmiäisspraytä


PALJON ONNEA MURUNEN VIELÄ TÄTÄKIN KAUTTA 2-VUOTIAALLE VANESSALLE!

lauantai 11. joulukuuta 2010

Popin paloautokakku


















Pieni suloinen Popi-poika juhlisti 2v. syntymäpäiväänsä tänään ja pienen herran toivomuksissa oli saada itselleen paloautokakku. Näinpä sitten näillä ohjeilla kävin toimeen :)
Näitä muotokakkuja on kyllä kiva tehdä, mutta niissä riittäisi näperreltävää juuri niin paljon kuin vuorokaudessa on tunteja.. ja joskus enemmänkin. Tämän kakun tein omien unieni hinnalla ja välillä mietin, että äsht! nyt riittää ja menen nukkumaan.. mutta ONNEKSI en mennyt, sillä niin paras kiitos oli kun sain niin ihanan viestin Popin äidiltä. Tulin niin onnelliseksi ja muistin taas hyvin, että miksi näitä kakkuja teenkään.

Popin paloauto tehtiin näin:
Paistoin 3 munan kakkupohjan suorakaiteen muotoisella leipävuoalla
aluskakku 7 munan pohja
kostutus mansikkamehu+ Sprite
sipaisu mansikkahilloa välissä
täyte mansikkamousse
voikreemi kuorrutteen alla
kuorrute sokeri/vaahtokarkkimassaa kuten valtaosa koristeistakin
lisäksi mukana pikeeriä, kermaiset reunapurostukset jne jne.





ONNEA POPI 2V. ! TOIVOTTAVASTI OLI HUIPPUPÄIVÄ!

Valkosuklaa-karpalojuustokakku























Anoppini ja appeni järjestivät tänään ystävilleen pikkujoulujuhlat luonaan ja sen lisäksi, että lupasin mennä avittelemaan keittiössä sekä tarjoiluissa, niin lupasin tehdä iltaan myös kakun. Kovasti pohdiskeltiin, että minkämoinen kakku se pitäisi olla ja päädyimme sitten jouluiseen hyydykekakkuun. Pohja pipareista ja välissäpehmeä ja makea valkosuklainen kerros. Makua tuli kiillekerroksesta, jonka tein karpalomehusta. Maku oli pehmeä ja hyvä. Hieman ohuemmalla kiillekerroksella olisi selvitty, muutoin ei moittimista. Nami!

Illasta on nyt selvitty kotiin asti ja edellisen yön kahden tunnin unien jälkeen on ihana painaa pää tyynyyn ja nukkua! Koputtelen nyt puuta, ettei tästä tule jostain syystä hulinayö (jompikumpi lapsista on poikkeuksellisesti nyt noin joka kolmas yö herännyt ja herättänyt mukana koko muun perheen - tai siis ei, ei lapsi ole herättänyt - vaan meidän toinen koira ulvoo sydäntä särkevästi AINA kun lapsi/lapset itkee, joten siihen heräämme viimeistään koko muu perhe :)

Mutta tässä teille siis kokeilemisen arvoinen resepti perinteisen glögihyydykekakun kaveriksi.

Pohja
200 g pipareita tai kanelilla maustettuja digestivejä
100 g voisulaa

Täyte
6 liivatelehteä
200 g valkosuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl ruokajogurttia
(2 dl sokeria - oman maun mukaan)
2 rkl sitruunamehua (laitan enemmän!)
2 tl vanilijasokeria
2 munan valkuaista
2 dl kermaa

Kiille
5 dl sokeroitua karpalomehua
4-5 liivatelehteä

Koristeluehdotus
karpaloita
1 munan valkuainen
tomusokeria

Sulata voi ja murskaa keksit. Yhdistä ja taputtele leivinpaperilla vuoratun vuoan pohjalle. Laita jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa. Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon jogurtti, sitruunamehu ja sokerit. Liuota lionneet liivatelehdet tilkkaan kiehuvaa vettä ja anna jäähtyä haaleaksi. Vaahdota erikseen kerma ja valkuaiset. Sekoita suklaa ja liivateseos tuorejuustoseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi varovasti käännellen mukaan kermavaahto sekä valkuaisvaahto. Levitä piparipohjan päälle ja anna hytyä jääkapissa noin 3 tuntia.

Laita kiilteen liivatteet likoamaan kylmään veten. Laimenna hieman mehutiivistettä, mutta niin että se jää vahvan makuiseksi. Kuumenna tilkka valmista mehua kiehuvaksi ja liuota liivatteet sekaan. Sekoita liivateseos muun mehun joukkoon. Valuta varovasti kiille hyytyneen täytteen päälle ja laita kakku jääkaappiin vähintään 3 tunniksi.

Sokeroidut karpalot (koristeluehdotus)
Valuta valkuainen siivilän läpi niin, että valkuaisrihmat jäävät siivilään. Kääntele karpaloita pienissä erissä valkuaisessa ja nosta ne haarukalla lautaselle, jolle on levitetty tomusokeria. Anna kuivahtaa.

tiistai 7. joulukuuta 2010

Pikkujoulu-kakku
















Eilen saimme juhlistaa pikkujoulua sekä samalla itsenäisyyspäivää (ja Riikan synttäreitä tietysti) pienen väen ehdoilla. Juhlista nautimme Monalisan luona ja perille ajoimme hurjassa lumimyräkässä. Lunta tulikin kerralla sitten roimasti ja tällä hetkellä Helsinki taitaa olla suomen lumisin kaupunki - puolella metrillä lunta! Ja täksi iltapäiväksi on luvattu sitä vielä lisää.

Nyt vain peukut pystyyn, ettei lumi sula ennen joulua. Kuulun siis ehdottomasti niihin, jotka rakastavat kaikkia vuodenaikoja. Pienenä miinuksena luettakoon talvelle tosin se, että autoillessa se on hieman haastavampi kuin muut.. mutta niin se taas unohtuu ja ensi talvena lumi yllättää autoilijat, ainakin täällä pääkaupunkiseudulla! :D
Tänään reissu Espoosta Helsinkiin ja takaisin kesti 2 ja 1/2 tuntia! Oli rekkaa ja raitiovaunua, henkilöautoa, pakettiautoja ja bussia jumittuneena lumeen. Mutta uskomatonta oli, että ihmissä heräsi jokin yhteenkuuluvaisuuden tunne keskellä kamalaa ruuhkaa. Kukaan ei hermoillut, yksi hyppäsi jopa omasta autostaan ulos ja ohjasi muun liikenteen sujuvasti kiertotietä (jumiutuneet ratikat tukkivat tien). Tulipa siis hyvä mieli!

Mutta kiertotien kautta takaisin eiliseen ja juhliin, jossa tunnelma oli taas katossa ja ihmiset viihtyivät. Toteutus PITI olla nyyttärimäinen - jokainen tuo jotain - mutta emäntä oli omaan tuttuun tapaansa taas pyöräytellyt yhtä sun toista herkkua pöydän notkumaan! Jokaikinen ruoka oli sellaista, jota tankkasi ihan vaan varmuuden vuoksi vielä vähän lisää.. ja jokaisen reseptin olisin halunnut viedä kotiin!
Omalle kohdalleni tuli tuo kakun tekeminen ja loppupeleissä vielä juhlapäivän aamuna päässä oli kolme variaatiota kakun lopulliseen koristeluun (pääkoristeet oli toki tehty).
Päätin kutsun saatuani tehdä hyvinkin perinteisen ja yksinkertaisen joulukakun. Mutta sain matkan varrella emännältä yhden kuvan hänen ostamastaan kakkukirjasta ja idea oli niin hauska, että ajattelin tehdä sen. Lopulta juhlien suunnitteluun osallistuessani sain kuvan yhdestä hauskasta lautasliinasta, jonka kuosin halusin toteuttaa.. mietin siis vaihtavani suunnitelmaa jälleen kerran.
Aamulla sitten oli suunnitelmat auki ja kun oli niin vaikea päättää, niin sisällytin sitten kaikki ideat kakkuun :)

Tässäpä siis pikkujoulu-kakku:

Pääkoriste siis mainitusta kirjasta hieman yksinkertaistettuna, kakun ympärillä yhdistettynä lautasliinan kuosi ja ensimmäisen idean yksinkertainen mistelliteema :)

Mehevä suklaakakkupohja
kostustu Sprite
välissä sipaisu suklaalevitettä + mustaherukkamarmeladia
täyte mustaherukkamoussea
kosteuseristeenä voikreemi
kuorrute vaahtokarkkimassaa
koristeet sokerimassaa, koristehelmiä, koristegeeliä, koristespraytä, luuströsseleitä..


Kiitos Monalisa kivoista juhlista koko teidän perheelle ja vieraille! Meidän perhe nautti :)

p.s. Nyt on toteutettu arvonnan kaksi ideaa, molemmat hieman muokattuina (Converset=Ainot ja pikkujoulukakku. Itsenäisyyspäivän kakku itsessään jäi nyt toteuttamatta, mutta jos keksin jotain tässä välissä, joka menee sitten ensi vuoden toteutukseen :)

lauantai 4. joulukuuta 2010

Suklaakonvehtitestausta























Nyt on pyöräytetty käyntiin konvehti-innostus!
Niin pitkään kuin se innostus kyti, niin vihdoin sain hyvän syyn lähteä kokeilemaan miten suklaa taipuu hyppysissäni valmiisiin täytekonvehteihin asti.

Sain kuluneella viikolla postia Confetin-väeltä, että olin päässyt mukaan testaamaan valikoimaan tulleita Chocolate World® muotteja. Näin tuoreena, mutta isolla innostuksella ja suklaata yli kaiken rakastavalla raakileella kaikki konvehetihin liittyvä on uutta. Paljon on opittavaa ja tekemällähän oppii, vai mitä?
En ollut ennen tätä edes koskaan temperoinut suklaata, mutta se onkin aika hauskaa ja yllättävän helppoa!

Eilen sitten postilaatikkoon tipahti ilmoitus paketista ja koko perheen voimin lähdimme sitä noutamaan. Sisältä löytyi yksi Chocolate World® -polykarbonaatista valmistettu muotti, suklaaraappa, pussillisen suklaanappeja sekä ohjeet, joissa opastettiin miten suklaa temperoidaan.


Halusin eilen sitten heti testata konvehtien tekemistä ja toimeen tartuin lasten nukkumaanmenon jälkeen. Temperoin suklaan ja täytin muotin koloset suklaalla. Laiton jääkaappiin hetkeksi jähmettymään, kun valmistin täytteen. Vaikka mielessä vilisti kymmenittäin omia suosikkikonvehteja, niin päädyin ensikokeilussa jouluiseen vaihtoehtoon.
Valmistin valkosuklaa-piparkakkutäytteen ja täytin suklaakuoret kyseisellä herkulla. Hetkeksi taasen jääkaappiin ja lopuksi tein konvehdeille vielä pohjat suklaasta. Tämän jälkeen maltoin jättää konvehdit jääkaappiin yön yli, jotta itsekin sain muutaman tunnin unta.


Aamulla sitten maistettiin valmiita konvehteja ja oli huuurjan hyviä! Temperointi oli saanut suklaalle pintaan kivan kiillon, sen koostumus oli juuri oikea ja herkullinen. Mies väläytti (omasta mielestään ehkä hölmönä nyt jälkikäteen), että kinuskitäytteiset konvehdit maistuisivat kahvin kanssa ja eihän mua mikään pidättele, kun olen vauhtiin päässyt!
Tein sitten myös niitä heti aamutuimaan.


Muotti on juuri sellainen, mitä siitä luvataan: laadukas, kestävä ja sopi hyvin myös näin aloittelijan käsiin. Ainoa mikä tuotti hieman pohdintaa oli konvehtien irtisaaminen, varsinkin niiden yön yli olleiden suhteen. Tässä kohtaa tuli kyllä testattua tuo muotin kestävyys, kun kopauttelin sitä pöydän pintaan aika reippaastikin. Yksi konvehti jäi huolellisista yrityksistä huolimatta kiinni ja ei lähtenyt irti millään. Mutta samaa ongelmaa ei ollutkaan enää seuraavassa erässä. Maitosuklaa-kinuskikonvehdit irtosivat nätimmin ja vähemmällä vaivalla.

Muotti tulee olemaan käytössä niin joululahjojen teossa kuin varmasti muutoinkin. Valikoimassa on hauskoja muotteja, joista itselleni haluaisin ainakin nämä: sydän, orvokki, lehti, viuhka ja golfpallo. Tämä taitaa kuitenkin olla ensimäisenä ostoslistalla (klik)! Ajatuksena heräsi kokeilla sitä erimakuisina kahvin tai maidon sekaan sulatettavana sulaa"tikkuna".

Paketin mukana tullut temperointiin tarkoitettu raappa vaikuttaa sekin oikein käyttökelpoiselle ja laadukkaalle. Mutta koska itselläni ei valitettavasti ole tasaista kivialustaa, jolla suklaan saisi näppärästi temperoitua, niin se on hieman turhan jäykähkö. Ostaisin ehkä itse kuitenkin mahdollisesti tämän, joka sopii ainakin kuvan perusteella omiinkin hätäratkaisuihin paremmin. (uunipellin kääntöpuoli)

Confetin maitosuklaanapit olivat hyviä sellaisenaankin, mutta maun puolesta ne ehkä maistuvat enemmän tummalle suklaalle. Maku on vahva suklainen ja joukossa hieman vanilijaa. Jos haluaa ihan "perinteistä" maitosuklaata, niin itse käytin Pandaa ja se toimi myös hyvin. Värillisissä konvehdeissa Candy Melts-napit olisivat varmasti loistavia. Kokeiluun tulee myös kaksiväristen sekä marmoroitujen konvehtien tekeminen.

Tässä nuo käyttämäni täytteet:

valkosuklaa-piparkakkutäyte

1 dl kuohukermaa
200 g valkosuklaata
2 tl piparkakkumaustetta

lämmitä kerma kuumaksi, mutta älä anna kiehahtaa. Lisää joukkoon pilkottu suklaa ja sekoittele kunnes suklaa on sulanut. Lisää mauste ja sekoita. Voilá.

Kinuskitäyte (ei ihan riittänyt kaikkiin konvehteihin)

1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria

Lisää ainekset kattilaan, kiehauta. Keitä välillä sekoitellen, kunnes seos on tuhdimpaa/kinuskimaista. Lisää haalea kinuski täytteeksi.

Paljon opin jo ensimmäistä erää tehdessä. Jälkikäteen löysin Confetin sivuilta myös oivat ohjeet (täältä), josta selviää monta hyvää niksiä.

Kiitos Confetin väelle tästä mahdollisuudesta ja ihanasta paketista! Muotti tulee olemaan kovassa käytössä ja testailut jatkuu :)

keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Tunnustusta

Sain tämän ihanan kesästä muistuttavan tunnustuksen rakkaalta ystävältä, Monalisalta(linkki).
Tulikin juuri oikeaan aikaa ja sai suupielet kääntymään ylöspäin.


Mukana tullut ohjeistus on seuraavanalainen:


1. Save the image above and post it on your blog.
2. Share the love with 12 fellow bloggers.
3. Link the nominees.
4. Let the nominees know they have been given the award by commenting on their blog.
5. Share the love and link the person(s) who gave you the award.

Nyt onkin sitten se vaikeampi paikka, kun yritän miettiä kenelle laitan eteenpäin.. Jokaikinen teistä lukijoistani ansaitsisi tämän. Tehdäänpä nyt näin, että omistan tämän aktiivisimmin kommentoineille, koska te olette saaneet kommenteillanne niin monesti mielen nousemaan ja extra hyvän mielen kiireisen arjen keskelle.
Iso ja lämmin kiitos!
Teitä on useampi kuin tuo 12, mutta te tiedätte itse keitä olette ja poimikaahan tunnustus mukaanne jos haluatte.

Minä kiitän ja toivotan kauniita unia tai hyviä huomenia jokaiselle.. nati nati!