keskiviikko 21. heinäkuuta 2010

Hannan banoffee























Tänään juhlistimme ihanaista miehen veljen vaimoa - Hannaa.
Mökillä aamulla herätessä tajusin Ilta-Sanomia puhelimella lueskellessani, että oli päässyt unohtumaan. Näin lomaillessa, kun ei ole oikeestaan edes selvillä mikä viikonpäiväkään on.
Tosin mamma-aivothan mulla on ollut jo pidempään, ja asioiden unohtaminen on ihan normaalia arkipäivää. Ja jämptinä ihmisenä se on aika rrrasittavaa, mutta joskin yleensä miehen työ pitää edes jonkun tolkun ajankulussa. (Nyt tämä huolettomuus on toisin mukavaa, ennen hektistä syksyä.)

Mutta takaisin aamuun ja hetkeen, jolloin tajusin, että nyt jotain kakkua.. nopeaa, helppoa ja hyvää. Aivot raksuttamaan ja löytyihän sieltä resepti, joka sopi tilanteeseen hyvin.. ja mitä herkkua vielä!

Banoffeen tein ja aikaisemmasta poikkeavalla tavalla valmistin kinuskin kondensoidusta maidosta mikrossa. Hieman mietiskelin sitä 30 sek välein hämmennellessäni, että milloinkohan se saa sen herkullisen paahteisen värinsä.. mutta ei, sitä ei tullut, joskin koostumukseltaan tuntui oikealta, joten luotin mutu-tuntumaan, että valmista oli ja olihan se.

Tässä käyttämäni resepti:

Pohja
300 g digestive yms. keksejä (käytin suklaapäällysteisiä digestivekeksejä)
n. 100 g voisulaa

Täyte
1 prk kondensoitua maitoa (395 g)
3 banaania
hieman sitruunamehua (banaanien tummumisen estämiseksi-ei välttämätön)
4 dl kuohukermaa
2 tl vanilijasokeria
sokeria oman maun mukaan (itse pidän suht makeasta kermasta)
valmista kinuskikastiketta (purkista)

Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuoan pohjan kokoinen pala.
Murskaa keksit hienoksi ja lisää sekaan voisula. Taputtele keksi-voiseos leivinpaperilla vuoratun vuoan pohjalle ja hieman myös reunoille nousten.
Laita jääkaappiin odottelemaan.
Kaada kondensoitu maito korkeareunaiseen mikronkestävään kulhoon ja lämmitä sitä n. 400W teholla n.30 sek pätkissä välillä sekoittaen. (Tämä siis suuntaa antava ja riippuu mikrosi tehokkuudesta.) Itsellä meni näin ja kokonaisaika mikrossa oli noin 15 min.
Toffee jää vaaleaksi, mutta muuttuu koostumukseltaan toffeemaiseksi. Tiedät varmasti, koska on valmista :)
Kaada valmis toffee keksipohjan päälle ja laita jääkaappiin jäähtymään.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokereilla.
Leikkaa banaanit viipaleiksi ja halutessasi käytä ne siruunamehussa (kippoon hieman sitruunamehua, banaaniviipaleet sinne ja hellä sekoitus)
Lisää puolet banaaniviipaleista toffeen päälle ja banaanien päälle puolet kermavaahdosta.
Kermavaahdon päälle lisäsin hieman valmista kinuskikastiketta. Sitten loput banaanit ja kermavaahdot sekä päälle vielä kinuskikastiketta. Voilá. NAM!

HUOM! Voit toki valmistaa toffeen perinteisesti keittämällä kondensoitua maitotölkkiä kattilassa runsaassa vedessä (niin että vesi peittää tölkin koko keittämisen ajan) 3 tuntia.

Ja voit myös jättää valmistoffeekastikkeen pois ja lisätä vain päällimmäisen kermakerroksen päälle esim. kaakaojauhetta yms.

Tämän myötä lämpöiset nimipäiväonnittelut kaikille teille Hanna, Johanna, Jenni, Hannele ja Jonna!

Ei kommentteja: